Vchody pre peších v priemyselných prevádzkach. Prečo je lepšie mať ich oddelené od brán

Dvere pre peších sú neoddeliteľnou súčasťou takmer všetkých (nielen) priemyselných prevádzok. Je to logické – otvárať bránu pre priechod jedného alebo dvoch ľudí je úplne zbytočné. Okrem iného preto, že otváraním brány sa v chladných mesiacoch zbytočne vyvetrá teplo, ktoré najmä v poslednej dobe patrí k drahším komoditám. V Českej republike a na Slovensku však v tomto ohľade máme istú „špecialitu“. Peší vchod je totiž v mnohých prípadoch neoddeliteľnou súčasťou priemyselnej brány. A to rozhodne nie je dobre. Preto by sa pri plánovaní rekonštrukcií prevádzok, kde je peší vchod súčasťou priemyselnej brány, malo v rámci prestavby myslieť aj na ich oddelenie. Vhodnou príležitosťou na zmenu je aj doba, kedy má byť stará brána nahradená novou.

Prečo je lepšie mať peší vchod oddelený

Dôvodov na oddelenie pešieho vchodu od brány je hneď niekoľko. Tým najdôležitejším je bezpečnosť. Pokiaľ sú vchody pre peších súčasťou brán, pracovník prechádzajúci personálnym vchodom umiestneným v bráne sa pohybuje priamo v dráhe manipulačnej techniky. Tým významne narastá nebezpečenstvo stretu človeka s manipulačnou technikou, a tým pádom ohrozenie zdravia pracovníkov aj techniky. Nebezpečenstvo stretu je vysoké najmä tam, kde je častý pohyb osôb a techniky cez brány, ktoré nie sú presvetlené priehľadovými lamelami.

Druhým dôvodom je zníženie životnosti brány. Personálny vchod, pokiaľ je integrálnou súčasťou brány, podstatne zvyšuje jej zaťaženie. Časté zatváranie a otváranie pešími totiž zrýchľuje opotrebenie brány. V mnohých prípadoch sa aj prechádzajúce osoby správajú k personálnemu vchodu nešetrne (typické sú prudké nárazy pri „zabuchnutí“ silou). V týchto prípadoch je potom poškodenie celého systému len otázkou času. Zdanlivá banalita môže následne vyústiť do nepríjemného problému, ktorý sa nebude dotýkať len prechádzajúcich osôb. V prípade poškodenia personálneho vchodu je totiž mimo prevádzku aj celá brána a tým sú narušené aj bežné logistické procesy do tej doby, než je všetko opravené. To môže podľa druhu poškodenia a tiež podľa dodacích lehôt servisu či dodávateľa systému trvať dni aj týždne.

Výhody oddelenia personálneho vchodu od priemyselnej brány

Bezpečné oddelenie pohybu manipulačnej techniky a osôb môže priniesť aj ďalší benefit. Pri plánovaní výmeny starých brán je dobré zohľadniť aj aktuálne a plánované potreby prevádzky. Pri nich sa môže ukázať, že súčasný stavebný otvor je zbytočne veľký, a je možné ho bez obáv zmenšiť. Vďaka tomu je možné zaobstarať aj menšie brány, a znížiť tak úniky tepla vetraním (čím dlhšie sú väčšie brány otvorené, tým rýchlejšie sa teplo vyvetrá). V dôsledku vyššie uvedeného sa zlepší tepelná klíma vo vnútri hál. Dobrým príkladom tohto postupu je firma PERI, ktorá svojim zákazníkom poskytuje systémy debnenia, lešenia a ďalšie služby v stavebníctve.

Čo prinesie oddelenie pešieho vchodu od priemyselnej brány

  1. Zvýšenie bezpečnosti pracovníkov aj manipulačnej techniky
  2. Zvýšenie životnosti brány
  3. Zníženie poruchovosti brány → logistické procesy bez zbytočných výpadkov
  4. Jednoduchšie (a menej časté) opravy brány