Ako na servis brán? Prečo je dobré naň myslieť včas

Priemyselné brány majú mnoho podôb a mnoho spôsobov využitia. Podľa rýchlosti ich môžeme deliť na brány rýchlobežné a pomalobežné (sekčné) a podľa spôsobu otvárania na špirálové, rolovacie či skladacie. Kľúčové je ale vždy miesto, kde budú brány inštalované. Tých miest je nepreberne – bežné logistické centrá, výrobné závody a priemyselné haly ale aj priestory, ktoré sú výnimočné svojimi nárokmi na bránové systémy a kde môžu byť len riadne certifikované a preverené brány. To sú napríklad chladiarenské, mraziarenské a potravinárske prevádzky alebo čisté priestory, ktoré nájdete vo farmácii aj elektrotechnickom priemysle. Stále rozšírenejšie sú brány k ochrane robotických prevádzok, ktoré najčastejšie nájdete v automobilovom priemysle, ale nielen tam. Jedno však všetky brány spája – bez rozdielu potrebujú kvalitný a predovšetkým pravidelný profesionálny servis.

Dlhá životnosť a spoľahlivosť? Ide to!

Na bránových systémoch je najdôležitejšia ich spoľahlivosť, bezpečnosť a rýchlosť. Každý potrebuje ich spoľahlivé fungovanie 24 hodín denne 365 dní v roku a bez akýchkoľvek výpadkov. Pravidelný servis je základom dlhej životnosti brán a navyše okrem toho zvyšuje spoľahlivosť bránových systémov. A to je to najdôležitejšie, pretože akýkoľvek ich výpadok prináša časové aj ekonomické straty, a čím dlhšie trvá, tým sú finančné straty vyššie. Expedovaný tovar sa nedostane včas k zákazníkovi, navozený materiál nebude včas vo výrobe a tak by sa dalo pokračovať.

Významnú stratu prinášajú zbytočne dlho otvorené brány aj v prípadoch, keď dochádza k nekontrolovanému úniku tepla alebo chladu. Každý zbytočný únik stojí nemalé čiastky. S pravidelným servisom a predovšetkým s kvalitným dodávateľom brán tieto riziká klesajú na minimum. Dobrým príkladom, že kvalitné brány so starostlivým servisom vydržia takmer všetko, sú brány EFAFLEX SRT Premium, ktoré bez problémov dosiahli v dlhodobom teste rekordných 5 miliónov cyklov (otvorenie + zatvorenie brány).

Ako servis vyberať a čo je dôležité

Všetko začína už pri výbere dodávateľa brán. Pokiaľ si na začiatku zaobstaráte tie najlacnejšie brány, ani ten najlepší servis ich nezrýchli. To je ale téma na iný článok. Pri výbere servisnej firmy pre vaše brány treba hľadieť na celý rad faktorov – kde firma sídli, akú širokú a dostupnú má sieť pobočiek, koľko má technikov a ako erudovaní sú, ale hlavne aké ponúkajú servisné podmienky a rýchlosť zásahu. Dobrým príkladom, ako spoznať kvalitný servis, je čas dojazdu technika a garantovaný čas dodania náhradných dielov. Ako je to teda v praxi? „Vyslať technika na miesto poruchy nemusí byť časovo náročné ani pre malú a málo skúsenú firmu. Klient nahlási poruchu, servisný technik príde rýchlo na miesto a všetko preverí. Potom ale v mnohých prípadoch nastáva problém, pretože niektorí dodávatelia brán majú svoju výrobu mimo ČR a SR. Takže sa potom čaká aj týždne, kým potrebný diel dorazí zo zahraničia. Ten navyše často inštalujú zmluvné firmy, ktoré majú rôzne servisné podmienky a rôzny čas dojazdu,“ hovorí Jan Rous, vedúci servisu spoločnosti EFAFLEX CZ s.r.o.

„Z banálnej poruchy sa tak môže stať nočná mora s citeľnými ekonomickými dôsledkami. Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, nie sú takéto prípady vôbec ojedinelé. Preto všetkým odporúčam dôkladne si prejsť servisné zmluvy, nechať si predložiť konkurenčné ponuky a následne vybrať riešenie, ktoré vám garantuje to, čo naozaj potrebujete,“ dodáva Rous.

Kde zaistiť správny servis?

Výnimočné postavenie na poli výroby aj servisu brán má práve medzinárodná firma EFAFLEX. Tá so svojim výrobným závodom sídli neďaleko Tábora (ČR) a rýchlobežným bránam sa venuje už takmer polstoročie. Preto väčšinu náhradných dielov bez problémov vyrobí do 24 hodín od zadania do výroby. Navyše má hustú servisnú sieť skúsených technikov, ktorí sú priamo zamestnancami firmy a celú produkciu, vrátane náhradných dielov, veľmi dobre poznajú. To je prednosť, ktorú neponúka žiadna iná firma a ktorú oceňujú veľké aj malé firmy naprieč odbormi. Preto brány EFAFLEX nájdete v prevádzkach ŠKODY AUTO, Budějovického Budvaru, Madety, farmaceutickej firmy TEVA alebo moravského rodinného vinárstva Malý vinař a na mnohých ďalších miestach. Dôveryhodnosť brán EFAFLEX je okrem špeciálnych technológií a precíznej výroby daná práve priebežným servisom. Pravidelná a profesionálna údržba je základ „dlhovekosti brán“ a predchádza nečakaným haváriám a výpadkom. Je určite dobré vedieť, že existuje firma schopná do 24 hodín váš problém vyriešiť, oveľa lepšie však je žiadny problém nemať. Preto je naozaj dôležité pravidelný servis včas naplánovať a kľudne aj s veľkým predstihom objednať. S prihliadnutím na plán dovoleniek alebo odstávok vo vašej firme a s istotou, že vaše brány budú stále fungovať k vašej spokojnosti.

Čo pravidelným servisom získate

  • predĺženie životnosti brán
  • zvýšenie spoľahlivosti brán

Čo správny servis obsahuje

  • kontrolu mechanických častí brán
  • kontrolu elektrických častí brán
  • kontrolu správnej funkcie ovládačov
  • kontrolu počtu otvorení v nadväznosti na garantovanú výmenu pružín
  • celkové nastavenie chodu brán
  • premazanie brán

Viac o servise EFAFLEX a nahlásení servisného zásahu