PERI Jesenice – rýchle brány v stavebníctve

Systémy debnenia a lešenia a tiež pestrá paleta služieb. To je to, čo spoločnosť PERI ponúka svojim zákazníkom. Je totiž spoľahlivým partnerom pre celý konštrukčný proces v akejkoľvek fáze stavebného projektu, a preto záujem o jej služby rastie a tým rastú aj nároky na logistické procesy vo firme. Z týchto dôvodov sa pri výmene starých dosluhujúcich brán v technickej budove hľadali nové, ktoré budú stačiť zvyšujúcim sa nárokom prevádzky. Voľba padla na rýchlobežné brány EFAFLEX, ktoré sa vyznačujú vysokou rýchlosťou otvárania, ponúkajú ročný garantovaný počet cyklov a sú známe aj svojou dlhou životnosťou. Od roku 2020 sú tak inštalované tri brány EFA-SST Premium, dve EFA-SST ECO, jedna EFA-STR v špirálovom prevedení a jedna EFA-SST Basic. Ďalšie dve brány EFAFLEX sú potom v moravskom závode spoločnosti a jedna v slovenskej pobočke. Päť brán EFA-STT je inštalovaných v materskej firme v Nemecku.

Rýchlosť pre nižšie platby za energie

Dôraz kladený na výber rýchlych brán mal jednoduchý dôvod. Tieto brány zvyšujú nielen rýchlosť a efektivitu v logistických procesoch, ale taktiež prinášajú výrazné úspory energie. Princíp úspor je jednoduchý – čím rýchlejšie sa brána otvorí (a zatvorí), tým menej tepla sa z vykurovanej haly vyvetrá. Platí tiež to, že čím sú brány väčšie a pomalšie, tým väčšie tepelné straty nastanú. Z tohto pohľadu je potom zrejmé, že rýchlosť otvárania brán je u vykurovaných hál dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje to, aké vysoké alebo nízke budú platby za energie. Rýchle brány teda znižujú potrebu intenzívneho vykurovania a minimalizujú prievany v halách, tým tak prispievajú k udržateľnejšej a ekonomickejšej prevádzke.

"Ku koncu životnosti brán v našich prevádzkach sme hľadali dodávateľa, ktorý bude schopný ponúknuť riešenie zodpovedajúce našim vysokým požiadavkám. Preto sme sa rozhodli pre rýchlobežné brány EFAFLEX. Dôvody? Rýchlo sa otvárajú, majú ročný garantovaný počet otváracích cyklov a dlhú životnosť. Vďaka riešeniu, ktoré ponúkol EFAFLEX, sme zvýšili bezpečnosť v prevádzke a tiež viac ušetríme za energie."
Petr Merta, PERI

Bezpečnosť na prvom mieste

Nebola to len rýchlosť, ktorá rozhodla o výbere brán EFAFLEX do areálu firmy PERI v Jesenici u Prahy. Nemenej významným faktorom bola skutočnosť, že EFAFLEX dokázal ponúknuť prevedenie, ktoré okrem úspor za energie prinieslo aj podstatné zvýšenie bezpečnosti. V čom spočívalo? V zdanlivej maličkosti – v dôslednom oddelení vchodu pre peších od vjazdu manipulačnej techniky. Tým sa toto riešenie výrazne odlišuje od častého prevedenia, kedy je personálny vchod priamo súčasťou priemyselných brán. Aj napriek pomerne veľkej rozšírenosti tohto prístupu sa jedná o riešenie, kde nevýhody prevažujú nad výhodami.

Prečo nie je vhodné umiestňovať personálny vchod priamo do brány

V prvom rade treba spomenúť nebezpečenstvo stretu prechádzajúcich osôb s manipulačnou technikou. Človek, idúci personálnym vchodom umiestneným v bráne, sa pohybuje priamo v dráhe manipulačnej techniky a nebezpečenstvo stretu je vysoké najmä tam, kde nie sú dvere či brána presvetlené priehľadovými lamelami. Druhým faktorom je znižovanie životnosti brány. Personálny vchod zvyšuje záťaž brány, časté zatváranie a otváranie spôsobuje jej rýchle opotrebenie. Pokiaľ sa navyše prechádzajúce osoby správajú ku vchodu nešetrne (typické sú prudké nárazy pri „zabuchnutí“ silou), poškodenie celého systému je len otázkou času. V prípade poškodenia personálneho vchodu je potom mimo prevádzku aj celá brána a tým sú do doby, než je všetko opravené, narušené aj bežné logistické procesy, čo môže podľa druhu poškodenia a tiež podľa dodacích lehôt servisu či dodávateľa systému trvať dni aj týždne.

Výhody oddeleného personálneho vchodu od priemyselnej brány

V PERI sa rozhodli pre bezpečné riešenie oddelenia pohybu manipulačnej techniky a osôb, ktoré prinieslo aj ďalšie výhody. Pri dôkladnom hľadaní čo najvhodnejšieho riešenia sa podrobne skúmala aj potrebná veľkosť nových brán. Po zvážení všetkých okolností sa ukázalo, že novými bránami nie je potrebné vyplňovať celý stavebný otvor. Tým sa urobil prvý krok k zníženiu spotreby energie na vykurovanie hál (menšími bránami sa vyvetrá menej) a o ďalšie zníženie spotreby energií sa potom postarali tri nové zateplené rýchlobežné brány EFA-SST Premium s rýchlosťou otvárania 2,5 m/s. Priestor, ktorý nevypĺňa bránu ani personálny vchod, je potom vyplnený kvalitne zateplenými lamelami, ktoré sú v rovnakom prevedení ako dizajn brány. Pre zvýšenie bezpečnosti je tak pred aj za bránou inštalovaná indukčná slučka, ktorá bránu otvára len pri prejazde manipulačnej techniky. K zvýšeniu bezpečnosti potom prispievajú aj priehľadové lamely v bráne.

"V jesenickom areáli maximálne dbajú na bezpečnosť prevádzky a všetkých pracovníkov. Preto sa pri výmene brán nevymenili len brány, ale aktívnym spôsobom sa pristúpilo k oddeleniu vchodu pre peších od prejazdu manipulačnej techniky. Toto riešenie zvyšuje nielen bezpečnosť prevádzky, ale tiež predlžuje životnosť brán a zjednodušuje ich prípadné opravy."
Ladislav Mašek, EFAFLEX

Brány do všetkých prevádzok na mieru zákazníkom

Okrem spomínaných brán našli v areáli spoločnosti PERI uplatnenie aj ďalšie brány EFAFLEX. Dve brány EFA-SST ECO s rýchlosťou otvárania 1,5 m/s sú umiestnené v dielňach. Ďalšia brána s označením EFA-STR a rýchlosťou otvárania 3,6 m/s je v mieste, kde sa čistí a opravuje lešenie a debnenie použité na stavbách. Pretože sa jedná o prašné prostredie, nepoužila sa brána z PVC, ale špirálové riešenie, ktoré je vďaka svojej výdrži pre prašnejšie priestory oveľa vhodnejšie. Ďalšia brána je potom umiestnená v technickom zázemí, kde je uskladnená technika potrebná na údržbu areálu. Jedná sa o bránu EFA-SST Basic s rýchlosťou otvárania 0,5 m/s. Pri montáži tejto brány sa muselo prihliadnuť na obmedzený priestor pod stropom. Brána sa tak nenavíja do klasickej špirály, ale do oválneho vedenia pod stropom. Toto riešenie sa používa všade tam, kde je v nadpraží málo miesta.

PERI, spol. s r.o.

  • PERI je jedným z najväčších výrobcov debnenia a lešenia na svete.
  • Okrem materského závodu v Nemecku má spoločnosť viac ako 65 dcérskych spoločností a viac ako 160 logistických centier.
  • Spoločnosť celosvetovo zamestnáva vyše 9 200 ľudí.
  • Základnou hodnotou spoločnosti, ktorá ponúka pestrú škálu debnenia, lešenia a služieb, je spolupráca založená na partnerstve a dôvere, ktorá tvorí aj základ vzťahov so zákazníkmi a partnermi.

EFAFLEX v PERI

  • V jesenickom závode PERI je inštalovaných celkom sedem brán EFAFLEX.
  • 3× EFA-SST-L Premium, zateplené brány s priehľadovou lamelou pre zvýšenie bezpečnosti s rýchlosťou otvárania 2,5 m/s. Ročná garancia až 250 tisíc otváracích cyklov.
  • 2× EFA-SST ECO, umiestnené v dielňach, s rýchlosťou otvárania 1,5 m/s. Ročná garancia až 200 tisíc otváracích cyklov.
  • 1× EFA-STR v špirálovom prevedení s rýchlosťou otvárania 1,6 m/s a ročnou garanciou až 250 tisíc otváracích cyklov.
  • 1× EFA-SST Basic s rýchlosťou otvárania 0,5 m/s (v úprave pre nízke nadpražie) a s ročnou garanciou 200 tisíc otváracích cyklov.
  • Ďalšie tri brány EFAFLEX sú inštalované v prevádzke na Morave a tiež v PERI na Slovensku, päť brán EFA-STT je inštalovaných aj v materskej firme v Nemecku.

Prečo mať brány od EFAFLEX

  1. Unikátny rýchlobežný bránový systém
  2. Najrýchlejšie brány na trhu 
  3. Možnosť výberu zo 65 typov brán
  4. Certifikácia brán pre jednotlivé segmenty 
  5. Individuálna veľkosť brán 
  6. Výroba najväčších brán na trhu so zvýšenou odolnosťou proti vetru 
  7. Dokonalé tesnenie brán
  8. Splnenie individuálnych požiadaviek pre každý výrobný priestor
  9. Výroba brán priamo v Českej republike 
  10. Spoľahlivá prevádzka pri počte až 250 tisíc otváracích cyklov za rok
  11. Vlastný servis zaisťovaný priamo pracovníkmi EFAFLEXu
  12. Výroba väčšiny náhradných dielov do 24 hodín